Čtení na 3 min 08 Srp 2017

SOŇA A JEJÍCH 5 TIPŮ, JAK ZAČÍT BĚHAT

Autor: Nicole
Čtení na 3 minuty

Soňa je běžkyně, blogerka, novinářka. Běhat začala před třemi lety, když měla napsat článek o běhání.  S trenérkou to zkusila a už nikdy nepřestala. Má za sebou spoustu závodů od pětky až po maraton, baví ji hlavně horské běhy.

Díky běhání se na pražském půlmaratonu seznámila se svým přítelem – také s běžcem – Michalem a od té doby spolu běhají. Založili běžecký blog Running2.cz, kde se dozvíte plno rad a zážitků z běhání. Jsou zasnoubení a příští rok chystají běžeckou svatbu. Soňa pracuje ve světě módy a krásy, a tak i dbá, aby i při výkonu vždy vypadala hezky.

Sociální sítě jsou plné běžců – od celebrit až po vaše přátele. A není divu – tento sport nestojí téměř nic, jde dělat všude. Benefitem je dobrá nálada, čistá hlava, super krásné, štíhlé a vyrýsované tělo. Právě teď je ideální období začít běhat. Připravila jsem pro vás několik rad (se kterými jsem kdysi také začínala) a díky kterým běhání zvládnete i vy:

Odhodlat se

Prvním a nejtěžším krokem je poprvé vyběhnout. Překonat výmluvy o počasí, o tom, co vás bolí, že jste se moc přejedli. Běžet můžete kdykoliv a kdekoliv. Vůbec se začátku nebojte běhat v blízkosti vašeho bydliště. V místech, která dobře znáte a nepotřebujete k tomu žádnou navigaci. Prostě jen tak jít a užít si to. 

Nepřepálit rychlost

Velkou chybou začátečníků je okamžitě vyběhnout sprintem. To rychle vezme energii, zadýcháte se a za chvíli už nebudete moct dál běžet. Vyběhněte proto pomalu. Tak, abyste při běhu mohli v klidu mluvit nebo si zpívat – říká se tomu „mluvící tempo“. Klidně si s sebou vezměte parťáka, se kterým to půjde sledovat snadněji. Pokud se budete při běhu zalykat, víte, že už běžíte rychle. Pak hned zpomalte!

Běhat jako „indián“

Když jsem začínala běhat, poradila mi trenérka, že nemusím hned uběhnout pět kilometrů v kuse. Že mám běhání střídat s chůzí, ale nezastavovat se. Když jsem nemohla, přešla jsem do rychlé chůze, u které jsem si odpočinula a zase pak vyběhla. A šlo to. Najednou jsem měla dost sil a běhání mi dělalo radost, nebylo jako na základní škole utrpením. Na začátku stačí klidně i jeden, dva kilometry. Je důležité, aby si tělo postupně zvykalo, a ne se hned na začátku oddělat.

Co na sebe

Oblékejte se vždy tak, jako by bylo o deset stupňů více. Funkční materiály jsou vhodnější, než bavlna – ta nasaje pot a chladí. Moderní běžecké materiály výborně odvádějí pot a rychle usychají. Na léto si vystačíte s dvěma tričky, kraťasy nebo legínami a ženy také s kvalitní běžeckou podprsenkou – bez ní to nejde. Dobré běžecké boty a běžecké ponožky jsou však naprostým základem.

Jak často

Opět důležitá rada – ze začátku nic nepřežeňte a dávejte si čas i na regeneraci. Neznamená to, že když poprvé vyběhnete, musíte jít běhat každý den. Ze začátku běhejte klidně ob den. Pak, jak se vám bude zvyšovat fyzička, můžete běhat i častěji. Vždy by však v týdnu měl být jeden den naprosto odpočinkový.

Pokud vás o toho o běhání zajímá více, podívejte se na nás běžecký blog www.running2.cz nebo na náš Instagram @Running2.cz. Moc ráda jsem také při běhání i hezká. Cítím se tak dobře a pak mi běhání i lépe jde. Navíc to vypadá dobře i na fotkách na sociálních sítích. A jaké jsou moje tipy na krásnou výbavu z Answear.cz? Tady jsou:

NIKE / NIKE / UNDER ARMOUR / REEBOK

PUMA REEBOK / NIKE

ROXY / ADIDAS PERFORMANCE / MI-PAC

Přečtěte si další článek